Moped

Moped är ett smidigt och lätt sätt att ta sig fram i staden, men man måste ha utbildning innan man beger sig ut på vägarna. Det finns två olika mopedutbildningar. Vilken du ska välja beror främst på vad för moped du ska ha.

För att få köra den snabbare mopeden, Moped klass I (EU-mopeden), krävs ett AM-körkort, medans det för den långsammare mopeden, Moped klass II, räcker med ett förarbevis. Vi på Trestads Trafikskola har utbildning för Klass I (ej klass II)

AM/ EU-MOPED

För att få ett AM-körkort ska du göra ett godkänt kunskapsprov på Trafikverket. Innan du gör provet måste du:

  • ha ett giltigt körkortstillstånd
  • genomföra en utbildning hos en behörig utbildare
  • ha fyllt 15 år (men provet går att boka innan)

Körkortstillstånd

Körkortstillståndet ansöker du om hos Transportstyrelsen.
Du skall söka tillstånd för ”Grupp 1″ Ansökan är kostnadsfri och giltig i 5 år om du sedan skall ta något annat körkort t.ex. för bil. För körkortstillståndet krävs att du gör ett syntest och vi på Trestads Trafikskola kan ordna ett kostnadsfritt sådant. Välkommen att höra av dig för mer info om detta.

Teori

Det är 5 teorilektioner som man ska gå på trafikskolan: Lektion 1, Lektion 2, Lektion 3, Lektion 4 och Lektion Moped. Utöver teorilektionerna ska man arbeta med teoritester, antingen på trafikskolan eller online via vår hemsida. Inloggningsuppgifter får du från kontoret när du betalt utbildningskostnaden.
OBS! Vi har just nu bara intensivutbildningar i teori på skolloven. 

Körlektioner

För övningskörning får du vara 14 år och 9 månader och ha körkortstillstånd. Körlektionerna bokas oftast in som 3 dubbellektioner. Här stämmer vi av manövreringen, stadskörning och landsvägskörning. (Vintertid har vi ingen övningskörning på Moped, men teorin kan göras året runt).

Avbokning av körlektioner görs senast kl. 13:00 vardagen innan, för att förhindra avgift.

Kunskapsprov

Det slutliga teoriprovet på Trafikverket bokas via kontoret när du gjort klart din utbildning och uppnår våra krav inför provbokning. Provet består av 70 frågor och du har 50 minuter på dig. Tag med giltig legitimation vid provet!

Intensivutbildning Moped

Vi brukar hålla den teoretiska utbildningen för Moped intensivt under vissa skollov.

Just nu får eleven en värdekupong på 200 kr när man går en mopedutbildning hos oss.